Sporter kan honderdduizenden euro’s besparen door juiste analyse fiscale residentie

Niet onbelangrijk: sporters die in de zomer van 2019 naar Spanje zijn gekomen om zich daar te vestigen, moeten hun residentie-status zorgvuldig bepalen, want dit kan honderdduizenden euro’s aan belastingen schelen.  

Tot 30% minder belasting

Als een speler als fiscaal resident wordt beschouwd, kan het belastingtarief afhankelijk van de regio oplopen naar een maximum tarief van 43,5% in Madrid tot zelfs 52% in Navarra (in Barcelona en Andalusië bedraagt het percentage 48%). Als de speler nog niet-resident is volgens de Spaanse regelgeving, is het belastingtarief een stuk lager, 19%. Maar niet iedereen handelt zijn/haar belastingzaken of die van spelers en sporters, zo gunstig mogelijk af.

Waarom clubs soms verkeerd belasting afdragen voor buitenlandse spelers

De club is verantwoordelijk voor juiste belastingafdracht over het salaris van de speler. Als een club te weinig belasting inhoudt en afdraagt aan de fiscus, kan de club naheffingen en boetes krijgen. Daarom zijn clubs over het algemeen geneigd om uit voorzichtigheid het hoge residententarief aan te houden. Over hetzelfde bruto salaris kost dit de club uiteindelijk geen geld. Maar de sporter in kwestie natuurlijk wel! Deze gemakzucht leidt er soms toe dat zonder dat de speler veel te veel belasting betaalt. EuroEconomics heeft in sommige gevallen met succes tot wel honderduizenden euro’s voor spelers teruggevorderd!

Onze service: residentie-indicatie binnen 24 uur

Wij bieden de service voor een snelle residentie-indicatie. Op basis van 10 vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn, heb je binnen 24 uur een indicatie of zelfs bevestiging van de huidige residentiestatus. Als er meer informatie nodig is voor zekerheid van de status, kunnen we binnen 7 dagen na ontvangst van de aanvullende informatie de status in kaart brengen. De precieze bepaling van de residentiestatus in het overgangsjaar kan veel belasting sparen, maar is ook essentieel voor de opbouw een goed belastingdossier. Daarom bieden wij dit aan als vanzelfsprekende service aan onze vaste relaties en als kennismakingsservice aan nieuwe relaties.

Tot vier jaar terug

Heb je twijfels over voorgaande jaren? Let op: je kunt in Spanje tot vier jaar terug ‘teveel betaalde belasting’ terugvragen. Neem ook dan gerust contact met ons op, zodat we kunnen kijken of er mogelijk nóg een succesje te behalen valt.  

EuroEconomics Topsport

Fiscaal-Juridische begeleiding van Topsporters in Spanje 

Wij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van belastingaangiften en het fiscaal-juridisch begeleiden van buitenlandse profsporters in Spanje.

Internationale belastingaspecten zijn van belang:

  • In het jaar van aankomst in Spanje: controle financieel-fiscale aspecten in de spelers-, agenten- en clubcontracten, bepaling of er direct sprake zal zijn van fiscale residentie of nog niet, afstemming met het thuisland, beoordeling bezittingen en bedrijfsstructuren in het thuisland of andere landen.
  • Gedurende het verblijf in Spanje: als er ook inkomsten (zoals imagerechten) en bezittingen (zoals vastgoed en bedrijven) in andere landen zijn’. Beoordeling belastingverdragen hoe de buitenlandse inkomsten en bezittingen in Spanje gedeclareerd dienen te worden.
  • Bij vertrek uit Spanje: beoordeling residentiesituatie in Spanje in het jaar van vertrek, eventueel tijdig maatregelen nemen voor gunstige afstemming met het nieuwe land.

Op de hoogte blijven?

Wij versturen twee keer per maand een update of nieuws gerelateerd aan financieel-fiscaal-juridische onderwerpen over topsport in Spanje.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je weer afmelden is eenvoudig.

Makkelijk aanmelden voor de Topsport Updates Spanje

Vragen over topsport in Spanje?

Stel ons makkelijk je vraag en bel ons op 0034 93 215 12 23 of mail ons naar:

topsportspanje@euroeconomics.com

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.