Vergelijkbare transakties

Hier betreden we eigenlijk enigzins het speelveld van de moeilijk doorzichtbare praktijk.

Aangezien transactieprijzen de werkelijke prijzen zijn die voor voetbalclubs worden betaald – hetgeen anders is dan uitsluitend het ‘waarderen’ van een voetbalclub – is het uitermate interessant om juist hieraan aandacht te besteden.

Wat valt er in Europa te vergelijken?

Binnen bijvoorbeeld Nederland zelf concludeert Aeternus dat de market approach – waardering op basis van vergelijkbare transacties – afvalt als methodiek omdat er te weinig transacties zijn. Hier wordt dan impliciet mee bedoeld dat er in Nederland zelf te weinig vergelijkbare gegevens voorhanden zijn.

Ook hier is het interessant om te kijken of er binnen Europa vergelijkbare gegevens voorhanden zijn.

Miljardendans om de Europese elite

We zien bij de grote en bekende clubs uit de grote competities dat op basis van uitkoop van een 30% aandeelhouder dat Arsenal op 1,8 miljard euro wordt gewaardeerd (3,9 keer de omzet van 467 miljoen euro), dat een Saoedische prins tevergeefs een bod heeft gedaan van 3,5 miljard euro op Manchester United (4,9 keer de omzet van 711 miljoen), dat er een gerucht is dat Chelsea te koop stond voor 2,8 miljard euro (5,3 keer de omzet van 527 miljoen) en dat de verkoop van AS Roma voor 750 miljoen niet is doorgegaan (3,2 keer de omzet van 231 miljoen).

Eerder is al geconstateerd dat de omzet/clubwaarde factor hoger is voor de absolute topclubs en niet toegepast kan worden als indicatie voor kleinere clubs.

Gesteggel in de kleine competities

Met betrekking tot kleinere clubs lezen we dat de eerste divisie club FC Den Bosch met een begroting van 3,2 miljoen blijkbaar geen koper kan vinden voor 2 á 2,5 miljoen euro. De zoon van de Georgische eigenaar van Vitesse wilde de club kopen, maar de KNVB heeft dit afgekeurd vanwege onduidelijkheden over financiële achtergronden.

KV Kortrijk werd voor 5 miljoen euro werd verkocht aan de Aziaat Tan terwijl de vraagprijs ‘op basis van een waardepebaling’ in eerste instantie 1,5 miljoen euro zou zijn geweest, en de club ‘uitsluitend aan Belgen zou worden verkocht’. Ondanks deze goede bedoelingen is dat niet gelukt en kwam de club in Aziatische handen die op dat moment niet onbesproken waren. Desondanks werd KV Kortrijk recentelijk voor het drievoudige (15 miljoen) weer te koop werd aangeboden omdat Tan er weer van af wilde maar de club wel eerst financieel gezond gemaakt heeft. Het kan verkeren.

Cercle Brugge met een jaarlijks miljoenentekort werd voor 3 miljoen overgenomen door AS Monaco met een Russische eigenaar om Franse talenten te plaatsen (maar promoveerde wel naar de hoogste divisie en heeft inmiddels een omzet van 20 miljoen euro).

Schijnbaar zijn de buitenlandse kopers, ook uit Azië en Rusland, wel in staat om financiële meerwaarde aan clubs toe te voegen wat op nationaal nivo niet (meer) lukt. Wat leveren deze transacties op aan kennis voor de waarde bepaling van de clubs?

De transactiewaarde gaat niet om nu

Het gaat erom wat de koper met de club van plan is.

Het is belangrijker voor de koper om een club in een bepaald land of met een bepaald profiel in bezit te hebben dan de waarde die de club op basis van diverse formules theoretisch zou kunnen hebben.

Hier wordt bij ‘investeerders‘ nader op ingegaan.

In de praktijk

Zowel clubeigenaren als potentiële investeerders weten meestal enkele vergelijkbare clubtransacties, maar dat zullen er hooguit één of twee zijn waarvan bovendien slechts een beperkt aantal gegevens beschikbaar zullen zijn.

Er zijn in Europa te weinig transacties om op basis van vergelijkbare gegevens een gedegen waardebepaling te kunnen maken. Uiteraard dienen de beschikbare transactiegegevens bestudeerd te worden en kan er relevante informatie uit afgeleid worden, maar deze methode is vanwege te weinig en te verschillende gegevens ongeschikt als algemene waardebepalende formule.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com