Investeerders weten hoe te scoren
Het zijn de achtergronden van de investeerders die de transacties met betrekking tot voetbalclubs ‘ondoorgrondelijk’ en ‘onthutsend’ maken en die tot quotes leiden als ‘wat de gek er voor geeft’ en ‘iedere idioot met een zak geld is welkom’.
Dat dat de algemene gang van zaken zou zijn is echter te kort door de bocht. Een analyse.
Wereldwijd speelveld
Bij het analyseren van kopersprofielen zien we pas hoe internationaal de voetbalwereld is geworden. Alleen al voor Eerste Divisie club FC Den Bosch, dat op zoek is naar een investeerder, worden partijen uit 7 landen en 4 (!) werelddelen gemeld: Azië, Europa, Noord-Amerika en zelfs Australië.
Als we overzichten bekijken van clubeigenaren in België en de Engelse Premier League zien we dat eigenaren inderdaad uit alle windstreken komen en bovendien uit landen waar de link met voetbal minder sterk lijkt te zijn als in Europa zelf. Hier wordt in het onderdeel ‘rijtje landen’ nader op ingegaan.
Benieuwd naar de internationale ontwikkelingen omtrent investeringen in Europese voetbalclubs? Lees hier het artikel van M&A waarin Jeroen Oskam naast andere experts zijn inzichten deelt.
Van clubliefde tot matchfixing
Er zijn vele redenen om een club te kopen dan wel te redden. In diverse beschouwingen valt te lezen dat deze variëren van clubliefde en wat willen betekenen voor de lokale maatschappij tot onthutsende redenen als matchfixing, financiële fraude en witwassen.
De bedoelingen van de koper hebben een invloed op de koopprijs. In dit onderdeel ‘investeerders’ categoriseren we de verschillende achtergronden.
Eén ding is zeker: de koper is niet gek
Meer informatie?
Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?