Suikerooms

Suikerooms hebben iets legendarisch. Johan Derksen gaf ooit een opsomming in een artikel in de VI van markante suikerooms die Nederland heeft gekend.

Legendes

HP De Tijd schreef over Nederlandse suikerooms “Het ging hier vrijwel altijd om rijke mannen die wat terug willen doen voor de regio voetbaltrots te steunen of om de club in kwestie te redden van de ondergang. Soms waren deze bestuurders iets te machtig, soms wat ijdel, maar vol van goede intenties”.

Over de ‘zakelijke’ intenties “Als het meezit verdienen ze hun investering terug dankzij de doorverkoop van door hen gefinancierde spelers. Vaker kost de club geld. Geen probleem, dat kunnen ze als multimiljonair lijden. Investeringen worden namelijk niet gedaan vanwege het verwachte rendement, maar omdat ze als klein jochie op de tribune stonden”.

Johan Derksen: ze hebben weinig betekend

Johan Derksen concludeert “Om uiteenlopende redenen zijn ze allemaal weer van het toneel verdwenen. Structureel hebben ze weinig betekend voor het voetbal, het bleef bij wat incidentele successen die in verhouding veel geld kostten”.

Hoewel Johan derksen schrijft dat de suikerooms om ‘uiteenlopende redenen’ weer verdwenen zijn, komen financiële problemen van de suikerooms zelf en conflicten in de bestuurskamer steeds weer bovendrijven.

Wel het beste met de club voor

Suikerooms zijn er niet op uit om de club voor de hoofdprijs te verkopen, ze hebben het beste met de club voor en blijven graag zo lang mogelijk eigenaar.

Als ze toch moeten verkopen is dat vaak met een prijsdrukkende reden: eigen financiële nood of conflicten.

Maar de prijs blijft zakelijk

Er is echter geen reden om aan te nemen dat aandelen op basis van emotionele redenen gewaardeerd werden. Het betroffen steeds zakenlui die van financiën en deals wisten.

Suikerooms die een club kopen, steken na de aankoop mogelijk meer geld in spelers en stadion dan dat de club voorheen kon doen, maar zelfs dat kan niet zonder meer als ‘niet zakelijk’ (en derhalve emotioneel?) beschouwd worden. Ook buitenlandse kopers blijken budgetten behoorlijk op te voeren.

Qua waardering van de club op moment van verkoop, het hoofdonderwerp van deze website, staan zelfs ook hier de emoties buitenspel en is er sprake van een zakelijke benadering.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com