Spelersetalage

In interviews en artikelen in de Belgische en Nederlandse pers wordt de belangstelling voor clubs gemotiveerd met aanduidingen als ‘het stallen van spelers’, ‘etalage om te verdienen aan de spelershandel’ en ‘het opleiden van spelers’.

Voetbalmakelaars

Hiermee wordt de agenda en wereld van de voetbalmakelaars betreden. In het kader van beschouwing over clubwaarde is het relevant dat de bedragen en commissies die sommige voetbalmakelaars (kunnen) verdienen maatschappelijk bezien als dermate hoog en buitensporig worden bestempeld dat dit periodiek tot vragen en roep om maatregelen leidt.

Deze poteniële hoge verdiensten op spelers blijken er in de praktijk de aanleiding voor dat het aantrekkelijk is om clubs te kopen vanwege deze reden. De waarde van de club wordt dan gerelateerd aan de verwachte winsten op spelers.

Satelietclubs

Een business model in dezelfde lijn is dat spelers eerst bij ‘satelietclubs’ opgeleid of gestald worden, vervolgens naar de ‘hoofdclub’ worden gehaald en vanuit die club verkocht worden of daar hun rendement opleveren. Er komt dan in het geheel geen winst bij de ‘satelietclub’ terecht. De satelietclub heeft dan waarde voor de eigenaar -mogelijk van te voren al ingeschat- zonder dat die ooit uit de boeken van de satelietclub zal blijken.

Als deze ‘makelaar’ of ‘investeerder’ op basis van zijn verwachtingen beduidend meer voor de club betaald dan de lokale clubliefhebbende ondernemer maakt hem dat nog niet ‘de gek die te veel betaald’ of ‘de idioot met een zak met geld’.

Niet gek, wel andere agenda

Andersom en ook hier: de koper is zo gek nog niet, hij heeft alleen andere bedoelingen die de club en supporters niet kennen.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com