Lokale Suikerooms

De traditionele koper of geldschieter is de lokale ondernemer die zoals eerder aangegeven de club wil ‘redden’ vanwege clubliefde of de lokale maatschappelijke betekenis.

Markante ondernemers

Uit een opsomming die Johan Derksen met smaak weergaf in de VI blijken dat er in de loop der geschiedenis ook markante ondernemers tussen hebben gezeten die een bepaalde ijdelheid of vertoon van status niet ontzegd kan worden.

Als clubs genoodzaakt zijn zichzelf in de etalage te zetten, is het zowel voor de club zelf als voor de gemeente en het zogenaamde achterland van de club, een zegen als een geslaagde zakenman uit de regio met de goede bedoelingen (zoals die lokaal ‘bekend en gewenst’ zijn) de club voort wil zetten.

Risico’s worden groter

Alleen is dat zo makkelijk nog niet. Elke regio heeft wel geslaagde ondernemers, maar voor het gezond maken van voetbalclubs, het terugbrengen van sportieve successen en het terugverdienen van de financiële inleg zijn de mogelijkheden die lokale voetbalclubs traditioneel bieden beperkt.

Verder is er in de loop der jaren steeds meer geld in het voetbal omgegaan en zijn de potentiële tekorten die gedekt dienen te worden groter dan zelfs menigeen geslaagd zakenman op rationele wijze zal willen dragen.

Van clubliefde naar business modellen

Eerder is al aangegeven dat emoties een een beduidend mindere rol spelen dan gedacht.

Traditionele redenen om een club over te nemen verdwijnen naar de achtergrond ten gunste van nieuwe redenen en nieuwe business modellen.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com