Politiek & Economisch Speerpunt

Dit motief om groot in clubs te investeren valt in de categorie ‘verrassend’, maar de belangen van de sector zijn inmiddels zo groot dat er bij nader inzien wel wat voor te zeggen valt.

Nieuw economisch speerpunt

De belangstelling van Saoedi-Arabië om met het nationale ‘Public Investment Fund’ Newcastle te kopen en ‘de rijkste club ter wereld te maken’ werd mede onderbouwd met als reden dat Saoedi-Arabië minder afhankelijk wil worden van de olieproductie en daarom sport als een nieuw economisch speerpunt beschouwt.

Deze belangstelling gaat verder dan alleen voetbal en clubs kopen. De Spaanse supercup werd gespeeld in Saoedi-Arabië en ook andere grote sport evenementen worden naar Saoudi Arabië gehaald.

Onderdeel van over-all beleid

Als olielanden zich als koper presenteren voor voetbalclubs, zal dat in een wereld die wordt gedomineerd door vraag en aanbod per definitie een prijsverhogende invloed hebben.

Het bedrag dat circuleerde van 380 miljoen euro leidde bij een omzet van 178 miljoen euro tot een waarde/omzet factor van 2,13, hetgeen precies in de lijn lag met de KPMG waarderingen voor clubs uit die omzetcategorie.

Wederom kan niet derhalve niet zomaar gesteld worden dat de koper gek is, of omdat hij een zak met geld heeft dat hij een idioot is. Zelfs niet Arabieren die lijken te kunnen kopen en betalen wat hun lief is.

Bod van Saoedie Arabië niet boven marktprijs

Er kan niet gesteld worden dat de reden van belangstelling onthutsend is, deze lijkt onderdeel te zijn van een algemeen beleid waarover is nagedacht.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com