Club Conglomeraten

Er zijn diverse partijen die meerdere clubs in eigendom hebben. Zo behoort zelfs Manchester City, één van ’s werelds duurste clubs met volgens KPMG een waarde van 2,6 miljard euro tot het investeringsconglomeraat ‘City Football Group’.

Internationaal en professioneel

City Football Group heeft voetbalclubs in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië en Azië. Alleen Afrika ontbreekt nog als werelddeel. Relevant, want één van de doelen van deze Groep is om in elk werelddeel minimaal één voetbalclub te hebben die dan “City” op zou nemen in de clubnaam.

Van City Football Group kan gesteld worden dat het een professioneel geleid conglomeraat is met hoofdkantoor in het financiële centrum van Londen. De aandelen zijn in handen van Arabische, Amerikaanse en Chinese investeerders. Dit is gelijk een bewijs dat we partijen uit die landen niet zomaar een duister plakaat kunnen opplakken.

Ook de goed bekendstaande Belgische zakenfamilie Duchâtelet – behorend tot de vermogendste families van België – heeft een internationaal voetbalimperium opgebouwd. De zakenfamilie legde zich toe op Europa en had op een gegeven moment clubs in vijf landen: België, Duitsland, Engeland, Hongarije en Spanje.

Het wonder van Duchâtelet

Ondanks het boeken van financiële succesen, heeft de familie Duchâtelet de belangen toch weer in afbouw. Deze afbouw lijkt eerder een gevolg van het verleggen van zakelijke interesses dan van tegenvallende resultaten. Het Spaanse financiële sportdagblad Palco23 schreef zelfs een artikel met als titel “Het economische wonder van Duchâtelet” (“El Alcorconazo de Duchâtelet”).

Het artikel leest als een business case:

Duchâtelet kocht de aandelen van de Spaanse club Alcorcoron in 2014 voor 2,2 miljoen euro (omzetfactor 0,61 in lijn met bijvoorbeeld KV Kortrijk en FC Den Bosch). De zakenman investeerde nog eens 4 miljoen in onder andere de modernisering van het stadion en een campus voor een jeugdopleiding en besteedde als één der eersten de directie en het beleid uit aan een professionele externe partij die de clubinkomsten wist te verdubbelen tot 7,3 miljoen euro. Dit met volgens het artikel in Palco23 als doel waardeverhoging van de club om vervolgens te ‘desinvesteren’ (verkopen). In 2019 werd de club inderdaad voor maar liefst 14 miljoen euro verkocht.

De omzetfactor is met 1,92 aan de hoge kant is in vergelijking met overnames van andere relatief kleine clubs, maar er was hier sprake van een ‘gereorganiseerde moderne club’ die daardoor in beeld kwam bij professionele investeerders en daar ook door is overgenomen.

Financieel én sportief succes

In principe hebben we hier te maken met de meest professionele categorie investeerders voor wat voetbalclubs betreft. Deze investeerders hebben belang bij goede resultaten van de club en een goede naam van de voetbalsector in het algemeen. Tijdens de periode Duchâtelet haalde Alcorcon voor het eerst in het bestaan de kwartfinales van de Spaanse beker.

Er kan niet gesteld worden dat deze investeerders clubs ‘boven de markt’ kopen. Integendeel, het lijkt er in de case Alcolcoron-Duchâtelet eerder op dat er naar gunstige instapmomenten wordt gezocht, te vergelijken met een woning die opgeknapt moet worden en daarom een lage prijs per vierkante meter heeft, en die nadat de woning opgeknapt is weer “in goede staat” met de daarbij behorende prijs te koop wordt aangeboden.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com