Clubs zelf als koper

Clubs die andere clubs kopen. In het bedrijfsleven gewoon, in de sport klinkt het wat vreemd in de oren. Het komt niet veel voor, maar gebeurt wel.

Ajax goes Afrika

Ajax meldde bij de beursgang dat het de opbrengst wilde aanwenden voor “de versterking van zijn eigen jeugdopleiding en het scoutingapparaat, het opzetten van voetbalscholen in het buitenland, deelnemingen in andere voetbalclubs en merchandising, zoals de exploitatie van het merk Ajax via clubshirts, petjes en sjaaltjes” (NRC, 1998).

Interessant is dat Ajax met deze publieke verkondiging van interesse in ‘deelnemingen in andere clubs’, zich ook als kopende partij positioneerde. Al in 1999 werden inderdaad twee gefusioneerde Zuid-Afrikaanse clubs overgenomen en omgedoopt tot Ajax Cape Town Football Club.

De Ajax School

Een van de redenen die werd opgevoerd, en onder andere terug valt te lezen in het boek ‘Ajax in Afrika‘, is bijzonder interessant:

Ajax heeft altijd bekend gestaan om de eigen stijl en het voortbrengen van talent. Eén van de doelen was om een netwerk van clubs op te bouwen, die te laten spelen volgens het Ajax systeem – de ‘Ajax School’ – om zo spelers uit verschillende landen beter op te kunnen leiden voor Ajax zelf en uit te kunnen wisselen.

Globale sponsorcontracten

Daarnaast gaf dit ook marketingmogelijkheden om globale sponsorcontracten af te kunnen sluiten. Met andere woorden, de ‘target-club’ had voor de kopende club een extra toegevoegde waarde die los stond van de waarde van de club zelf.

Er is geen wereldwijd netwerk aan Ajax-clubs gekomen. In zijn intentie was Ajax de eerste. Manchester City heeft dit later op grotere schaal doorgezet.

Weinig voorkomend fenomeen

Dit betreft verder een weinig voorkomend fenomeen. Het leiden van clubs op afstand blijkt nog een hele kunst te zijn. De voetbalcultuur en licentiestructuur in Zuid-Afrika is totaal anders dan die in Nederland, de voetbalclub zelf is geen financieel en sportief succes geworden.

Of Ajax de koop van de club heeft kunnen rechtvaardigen en bijvoorbeeld met de verkoop van zelf opgeleide spelers terug of grotere sponsorcontracten heeft kunnen verdienen ligt buiten de scope van deze analyse, maar is nergens bovengekomen. In publicaties komen de namen van slechts enkele spelers boven en worden er eerder twijfels uitgesproken.

Als clubs zelf op overnamepad gaan is dat wederom een toename aan de vraagkant van de markt. Het bestuur van professioneel geleide clubs en met name beursgenoteerde clubs dient verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders en kunnen zich geen wilde avonturen veroorloven. Investeringen dienen goed onderbouwd te zijn.

Clubs betalen niet buitensporig

Het ligt niet voor de hand dat juist clubs zelf irrationele hoge bedragen gaan betalen en dat dit een algemene waardeverhogende factor van clubs heeft. Het bevestigt hooguit de stelling dat de agenda (‘plannen’) van de kopende partij divers kan zijnen wel tot een vraagprijs kan leiden die aan de bovenkant van rationele clubwaarderingen kan liggen. Maar ook deze kopers weten wat ze betalen.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

FC Footballclub

Barcelona

Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona
Tel. +34 93 215 12 23

Amsterdam

Emmastraat 28
1075HV Amsterdam
Tel. +31 020 208 200 034

E-mail algemeen

team@fcfootballclub.com

Directie

Clubwaardering & Trajectbegeleiding

Jeroen Oskam
LinkedIn
jeroen@fcfootballclub.com

Interim Club Manager

Vincent Solleveld
vincent@fcfootballclub.com

Bedrijf achter
FC Footballclub.com

EuroEconomics.com