Voetbalclub te koop: wat de gek er voor geeft?

In Nederland zijn er relatief weinig clubtransakties. Hoe wordt de waarde van voetbalclubs bepaald?

Dat een club waard is ‘wat de gek er voor geeft’ en dat ‘iedere idioot met een zak geld een club kan kopen’ is onzin om er makkelijk van af te komen. Hier de aftrap in een reeks over waarderingen van voetbalclubs.

Over bierviltjes en rolexen

In de VI viel te lezen dat FC Dordrecht in de verkoop staat. “We praten met een landelijke en twee buitenlandse partijen, het kan binnen een jaar rond zijn”. Insiders wisten dat al of voelden dat al aankomen. Net als dat er komende periode meerdere clubs deze stap noodgewongen moeten maken. Ik weet nog dat destijds John van Dijk (MercedesKoning) en Cees den Braven (KitKoning) SVV uit Schiedam en Dordrecht ‘90 samenvoegden. Ik heb het nagezocht, dat was in 1991. De deal – zo gaat het verhaal – werd zo ongeveer op een bierviltje gemaakt. En de rolexen die de heren droegen waren volgens de overlevering al bijna meer waard dan de clubs. Het lijkt me allemaal nogal overdreven.

“Sjonnie en Ceessie”

Maar door dit soort verhalen wordt over de waarde van clubs ook wel verteld dat clubs waard zijn wat de gek er voor geeft. “Kijk maar naar Sjonnie en Ceessie.” Ik vind dat boeiende opmerkingen. We hebben het hier over twee supergeslaagde selfmade ondernemers. En als ik ergens respect voor heb … Gaan die ineens gek doen als het over een voetbalclub gaat? Ze vinden het mooi, zijn niet vies van een wedstrijdje verplassen, maar ze zien ook kansen en ze kenden de waarde van destijds ‘el-le-ke gulden’. Zie ook Wikipedia over de fusie destijds. Is dit voetbalromantiek of football business?

Van suikerooms naar business modelen

John van Dijk en Cees den Braven vielen in de categorie suikerooms. Dat zijn veelal ‘markante’ ondernemers uit de regio die hun eigen club willen steunen. Nederland heeft er nogal wat gekend in de loop der jaren. Dat die ondanks alle verhalen toch ook niet gekker zijn dan de gemiddelde mens – uitzonderingen heb je overal – zal ik in een ander artikel onder woorden proberen te brengen (ik kan niet wachten :-). Maar het wordt steeds moeilijker om als suikeroom een club te redden en in leven te houden. Er gaat steeds meer geld om in voetbal en ook andere belangen worden groter. Dat wat Frans van Seumeren voor FC Utrecht doet is met recht bijzonder. De romantiek van suikerooms heeft plaats gemaakt voor business modellen. FC Dordrecht heeft belangstelling vanuit het buitenland. Je hoeft geen expert te zijn om vast te stellen dat dat weinig met clubliefde te maken zal hebben. Voetbal is business en het blijkt de fans om resultaten te gaan, wie de eigenaar is maakt ze uiteindelijk weinig uit. Ondanks alle negatieve verhalen over de business rondom voetbal en het kopen van clubs, zie ik ook hoopgevende lichtpunten. Ook hier ligt een artikel voor klaar 🙂

Club te koop

Net voor Corona had ik een klant met EuroEconomics die een serieuze club had en die wilde verkopen.  Het was geen Nederlander en hij wist niet dat wij met EuroEconomics veel sportrelaties hebben. Het onderwerp kwam min of meer toevallig ter sprake. De club was ook niet Nederlands maar wel Europees, met historie, titels, enzovoorts. En kort daarop had ik een gesprek met een andere klant en die wilde een club kopen. Het liefst in Spanje en met als doel om talent uit Zuid-Amerika op te leiden. Ik heb nog gekeken of ik beiden aan elkaar kon koppelen, maar dat werd geen match. Maar ook hier weer: de spreekwoordelijke gekken waren verre van gek. Beiden wisten extreem goed waar ze het over hadden en wisten precies wat ze niet en wel wilden.  Dat een club de waarde heeft die de gek er voor geeft is een fabel.

Formule gekraakt

Ik ben er tijdens de lockdown in Spanje eens goed voor gaan zitten en heb meer dan 50 clubwaarderingen en clubtransakties uit 15 landen bestudeerd, en de formule voor het bepalen van de waarde clubs gekraakt … Nu zit ik al meer dan 20 jaar in bedrijfsoprichtingen en -overnames, zwem ik zo’n beetje in waarderingsrapporten van bedrijven en vastgoed, heb ik met spelerstransakties (op fiscaal-juridisch gebied, niet als makelaar) met vele clubs uit diverse landen te maken, dus voel ik me als een vis in het water, maar toch viel het me op hoe weinig informatie er over dit onderwerp te vinden was. De komende weken zal ik hierover gaan schrijven. 

En in de tussentijd: Wil je als koper niet teveel betalen of als club niet te weinig vragen? Bel of mail me gerust: jeroen.oskam@euroeconomics.com. Ik zou zeggen: “Dordrecht, jullie hebben mijn mail” (voordat een potentiële koper zich meldt – wie het eerst maalt … 🙂

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan

Wij versturen twee keer per maand een update of nieuws gerelateerd aan financieel-fiscaal-juridische onderwerpen over topsport in Spanje.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je weer afmelden is eenvoudig.

Makkelijk aanmelden voor de Topsport Updates Spanje

Vragen over topsport in Spanje?

Stel ons makkelijk je vraag en bel ons op 0034 93 215 12 23 of mail ons naar:

topsportspanje@euroeconomics.com

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.